Filiżanka czarnej kawy może mieć niesamowity wpływ na organizm. Szybko pobudza i stawia na nogi. To nie jedyne zalety kofeiny, poza tym stymuluje ona mózg do działania, poprawia koncentracje i pamięć, a także opóźnia rozwój niektórych chorób. Picie dwóch filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i depresji. Jak dobrze robić kawę? W jakie akcesoria do kawy warto się zaopatrzyć? Dlaczego warto mielić ziarna kawy?
Kawa w domowych warunkach
Okazuje się, że wyśmienitą kawę przygotować można także w domu. Trzeba jednak posiadać odpowiedni surowiec. Najlepszym rozwiązaniem jest kawa ziarnista z palarni. Dobrze przyrządzony napój nie wymaga słodzenia. Cukier zabija bowiem substancje aromatyczno-kawowe. Tymczasem kawa mielona już po około 15 minutach od zmielenia traci niemal 50% swoich substancji aromatyczno-smakowych. W drogich ekspresach do kawy stosuje się kawę w kapsułkach, ale to rozwiązanie dość drogie. Okazuje się jednak, że aby przygotować dobrą kawę nie trzeba wydawać majątku.
Kawa z kawiarki i prasy francuskiej
W domu pyszną kawę można przyrządzić za pomocą kawiarki. Tak przygotowana kawa jest bardzo intensywna, nie zawiera za dużo kofeiny i świetnie komponuje się z mlekiem. Dobra kawiarka to koszt zaledwie 30-40 złotych. W przypadku prasy francuskiej kawa powinna być zmielona nieco grubiej, aby drobne ziarna nie przedostały się do naparu. Urządzenia tego typu są wciąż w Polsce mało popularne, choć kawa uzyskiwana w ten sposób jest aromatyczna i intensywna w smaku. Cena francuskiej prasy to nawet 20 złotych.
Aromatyczne przyprawy obowiązkowe
Ciekawym dodatkiem do kawy jest cynamon. Jego szczypta dodana do napoju wzbogaca jego smak, a poza tym reguluje poziom cukru we krwi. Z kolei kawa z dodatkiem kardamonu jest słodka, rozgrzewająca i pobudzająca. Poza tym ma przyjemny aromat korzenny. Coraz więcej osób do kawy dodaje również chili. Przyprawa tego typu pobudza i rozgrzewa jednocześnie. Ponadto pomaga osobom walczącym z nadprogramowymi kilogramami.
Join the discussion