Zdrowe jedzenie, bez chemicznych dodatków na każdym etapie produkcji, dla wielu konsumentów to nie tylko marzenie, ale wręcz konieczność. W wielu miastach znajdują się targi, gdzie można kupić owoce i warzywa, wyprodukowane metodami ekologicznymi. Często także w takich miejscach sprzedawane są produkty nabiałowe, wędliny bez chemicznych poprawiaczy smaku, a nawet pieczywo, które mogą jeść osoby z różnymi schorzeniami. Odpowiedzią na potrzeby klientów jest oferta produktów, jaką proponują specjalistyczne sklepy.
Jak jeść zdrowo?
Sięganie po produkty ekologiczne i naturalne to nie tylko kwestia mody, która dotarła również do Polski. Wielu konsumentów wybiera zdrowe owoce i warzywa, bowiem chemiczne środki, stosowane przy ich produkcji, mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Czasem wybieranie określonych produktów, jakie oferuje sklep ze zdrową żywnością, jest podyktowane względami zdrowotnymi. Nietolerancja laktozy, alergie pokarmowe, w tym celiakia, czy stosowanie diety bezglutenowej to jedynie kilka powodów, dla których produkty oznakowane jako zdrowa żywność muszą się pojawić na stole.
Mimo że spora część konsumentów wybiera się na zakupy do sklepów wielkopowierzchniowych, to coraz popularniejsze stają się zakupy w mniejszych sklepach, na targowiskach oraz na sezonowych targach, gdzie sprzedawane są produkty regionalne, produkowane według sprawdzonych receptur, które również są bezpieczne dla zdrowia. Brak dodatków chemicznych, które zapewniają lepszy smak produktów a jednocześnie zwiększają ich termin przydatności do spożycia, ma również wpływ na cenę żywności. Jednak nieco wyższą cenę rekompensuje smak i aromat takiej żywności. Tego typu produktów nie kupuje się w dużych ilościach, co zmniejsza także ryzyko ich popsucia i wyrzucenia.
Co oferuje sklep ze zdrową żywnością?
W sklepach oferujących zdrowe produkty żywnościowe pojawiają się bardzo różne produkty, zaczynając od ekologicznych owoców i warzyw, poprzez ręcznie robione przetwory warzywne, na robionych tradycyjnie wędlinach skończywszy. Coraz częściej klienci poszukują w nich także pieczywa bez glutenu oraz różnych rodzajów mąki i produktów cukierniczych, w których nie znajduje się wspomniane białko roślinne. Mąki i makarony pozwalają na samodzielne przygotowanie niektórych potraw w domu.
To właśnie osoby, które chcą gotować zdrowo dla swojej rodziny, są klientami sklepów ze zdrową żywnością. Dobre jakościowo produkty pozwalają na zadbanie o zdrowie rodziny, ale coraz częściej sięgają po nie także osoby, które szukają wśród produktów ekologicznych zapomnianych smaków z dzieciństwa. Przejście na zdrową dietę oznacza także, że niektóre przyzwyczajenia, jak np. długie smażenie w głębokim tłuszczu, duszenie czy długie pieczenie, muszą być zastąpione przez zdrowe gotowanie, także na parze, oraz krótkie pieczenie, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych w potrawie.
Zdrowa żywność także online
Ze względu na tempo życia część klientów preferuje zakup zdrowych produktów żywnościowych drogą internetową. W okolicach dużych miast sklepy ze zdrową żywnością pozwalają na zamawianie np. owoców i warzyw, zebranych tego samego dnia przez właściciela gospodarstwa ekologicznego. Takie produkty mogą być również dostarczone do domu zamawiającego. Wszelkie targi, na których swoje produkty sprzedają producenci, pozwalają na zakup świeżych produktów, wyprodukowanych bez chemicznych dodatków. Jaja od kur z wolnego wybiegu, warzywa bez pestycydów czy też wędliny, wyprodukowane z samego mięsa bez chemicznego białka, zwiększającego ilość wody w produkcie, powinny się znaleźć w diecie matek karmiących oraz małych dzieci.
Niektóre z produktów, które są dostępne w sklepie ze zdrową żywnością, można również robić samodzielnie w domu. Ręcznie robione wędliny, niektóre przetwory nabiałowe czy zioła, które mogą rosnąć na parapecie, nie muszą dużo kosztować, a z pewnością ich obecność w potrawach poprawi ich smak i wpłynie na zdrowie rodziny.
Join the discussion