Nasiona chia to jeden z najzdrowszych produktów, jakie możemy znaleźć na rynku. Jeszcze do niedawna w ogóle nie były znane w naszym kraju, a dzisiaj można je kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. I dobrze – szałwia hiszpańska zawiera całą masę dobroczynnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Niestety, nie zawsze wiemy, jak najlepiej ją przyrządzić i miewamy problem z włączeniem jej do codziennego jadłospisu. Jakie dania z jej wykorzystaniem warto spożywać?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dostarczają cennych przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, białka, błonnika oraz cynku. Usprawniają procesy myślowe, poprawiają pracę układu pokarmowego, dają uczucie sytości na długi czas, nawadniają organizm, wzmacniają kości, zęby i mięśnie, a także zapobiegają cukrzycy i osteoporozie. Jednak aby skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, trzeba na stałe włączyć chia do swojej diety. W jakiej formie można jeść te nasiona?
Koktajle
Przyrządzanie koktajli to jeden z najlepszych sposobów na przemycanie zdrowych składników do swojego codziennego jadłospisu. W dodatku daje bardzo duże pole do improwizacji: możemy przyrządzić pyszny napój niemal z każdego produktu, który lubimy. Nasiona chia można dodawać zarówno w całości, jak i w formie zmielonej. Świetnie smakują m.in. w połączeniu z bananem, jagodami, kiwi, jogurtem naturalnym, malinami czy miodem. Przepisy na zdrowe i smaczne koktajle można znaleźć na Znasz-Chia.pl.
Babeczki
Nasiona chia możemy dodawać do wszelkiego rodzaju babeczek, ciastek i innych słodkich wypieków. Najpopularniejsze są te waniliowe, cytrynowe oraz bananowe. Jeśli chcemy, by nasze muffinki były jeszcze zdrowsze, możemy przygotować je z mąki pełnoziarnistej i dodać nieco mniej tłuszczu. Szałwia hiszpańska to także dobry dodatek do wytrawnych bułek i chlebów.
Pudding
Pudding to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania szałwii hiszpańskiej. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej: należy zalać nasiona ciepłym mlekiem, dodać cukier lub ksylitol oraz ulubione przyprawy i zostawić na noc w lodówce. Rano wystarczy dodać owoce, pestki i orzechy, by cieszyć się pełnowartościowym śniadaniem. Pudding chia daje wiele możliwości modyfikacji: możemy zamienić mleko krowie na napój roślinny, dodać kakao lub syrop klonowy lub używać różnych owoców, by za każdym razem otrzymywać nieco inne danie.
Sałatki
Jeśli nie odpowiada nam żelowa konsystencja puddingu chia, a zależy nam, by włączyć ten produkt do swojego jadłospisu, możemy potraktować go jak posypkę do różnego rodzaju dań. Wystarczy dodać nasiona (surowe lub podprażone na suchej patelni) do sałatki lub zupy krem, by cieszyć się ich właściwościami odżywczymi.
Join the discussion